Despre umbrela gȃndirii pozitive – pentru copii, făcută de părinţi și cadre didactice

umbrela_gandirii_pozitive
Cum poţi să-l ajuţi pe copil atunci cȃnd se simte copleșit și trebuie să facă faţă unei situaţii dificile?
Ca părinte, pornești de la o analogie, ai o discuţie sinceră, iar la final, ca să reţineţi concluziile, decupezi, scrii și lipești împreună cu cel mic.
În calitate de cadru didactic, atunci cȃnd vrei să le insufli optimism elevilor, umbrela gȃndurilor pozitive se poate realiza și în clasă, desenȃnd și scriind pe tablă. Dacă vrei să păstrezi rezultatele, folosește hȃrtie și carton.
De ce ai nevoie:

 • Carton colorat
 • Carioci
 • Lipici
 • Coala A3 sau A4

Cum se realizează:

 1. Întreabă copilul care sunt situaţiile în care se simte descumpănit, în care crede că nu găsește rezolvarea, ca atunci cȃnd îl prinde ploaia fără umbrelă. Tu știi deja cam care ar fi aceste situaţii: cȃnd ia o notă mica, atunci cȃnd nu înţelege o lecţie sau se ceartă cu un prieten.
 2. Discută despre gȃndurile pe care le are în astfel de momente. Explică-i că, de regulă, cel mai ușor este să gȃndim pesimist: “Nu pot, nu știu, nu voi reuși!” și că felul în care gȃndește influenţează foarte mult felul în care se va simţi și va acţiona. Iar dacă va reformula toate gȃndurile negative, este foarte posibil ca rezolvarea să fie foarte ușoară și să se descurce mult mai bine în situaţiile de “vreme rea”.
 3. Împreună, scrieţi pe un carton colrat exemple de situaţii în care apar gȃndurile pesimiste. Apoi, reformulaţi-le și scrieţi-le pe cele pozitive și optimiste pe carton. Decupaţi-le pe toate.

Iată cȃteva exemple de gȃnduri reformulate:
În loc de…                                                                                                 poţi spune:
Sunt genial!                                                                                   Sunt pe drumul cel bun.
Nu pot să fac mai bine de atȃt.                               Oricȃnd pot îmbunătăţi ceva, așa că o să mai încerc!
amsaincercsialtfel
Eu nu voi fi niciodată atȃt de inteligent (ca el).          Îmi voi da seama cum reușește și voi încerca și eu!
E o prostie materia asta!                                            Mai am răbdare să descopăr ceva care să îmi placă!
nusuntbunlamate
E inutil ce învăţ!                                                                           Sunt sigur că voi aplica ce învăț!
Nu am chef sa merg la antrenament/să exersez azi.        Voi obține rezultate bune doar dacă depun efort!

 1. Desenaţi apoi o umbrela și decupaţi-o. Puteţi adăuga și picături de ploaie.
 2. Lipește umbrela în partea stȃnga-sus a foii.
 3. Așezaţi în coloană fȃșiile de carton pe care aţi scris gȃndurile pesimiste și desenaţi sau lipiţi picăturile de ploaie decupate, ca simbol pentru lipsa de apărare în faţa gȃndurilot pesimiste.
 4. Sub umbrela, așezaţi fȃșiile de carton cu gȃndurile pozitive. Explică, încă o dată, copilului, că orice gȃnd pozitiv îl va proteja de stres și îl va ajuta să găsească soluţia potrivită. Optimismul și perseverenţa sunt două caracteristici care îl vot ajuta mereu, în orice situaţie!

Lipește foaia undeva la vedere, pentru a vă aminti cu toţii importanţa gȃndirii pozitive!
Sursa

Alte articole interesante

E adevărat că nu am fost pregătiți pentru asta, dar forța unei organizații stă în puterea ei de a se adapta și de a transforma obstacolele în oportunități. Interviu Flavia Zah, fondator Școala Internațională Baia Mare Cum v-a ajutat Adservio în tranziția de la cursurile offline la mutarea lor în o...
Calea spre o comunicare eficientă cu adolescenții Câteva întrebări pe care şi le pune aproape fiecare părinte de adolescent sunt: “mi-e greu să-l înteleg… ce-o fi în mintea lui?”, “toate sfaturile no...
O alimentație sănătoasă – Un zâmbet strălucitor! Alimentația are un impact major asupra zâmbetului nostru! Așa cum există alimente sănătoase și mai puțin sănătoase, la fel există alimente care ne pr...
Primul accelerator de start-up-uri pentru liceenii din România ajunge la Iași iXperiment este primul accelerator de start-up-uri creat pentru elevii de liceu din România, o inițiativă care conectează sistemul educațional cu...

Comentarii la “Despre umbrela gȃndirii pozitive – pentru copii, făcută de părinţi și cadre didactice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *